sreda, 20. februar 2008

ROGLJIČKI


SESTAVINE

Testo:
1 kg moke
6 dcl mleka
2o dag masla
4 žlice sladkorja
1/2 žlice soli
6 dag kvasa
Dodatki: (po želji)

marmelada
orehov nadev
skutin nadev
sezam
mak

Premaz (zmešamo v dokaj gosto pasto): voda, moka, sol, kurkuma - brez soli če delamo sladke.

POSTOPEK

Najprej naredimo kvasni nastavek (žlica sladkorja, žlica moke, kvas, malo toplega mleka). Ko je kvasni nastavek vzhajan, zmešamo vse zgoraj navedene sestavine (mleko pogrejemo, da je toplo, vendar ne vroče) in pognetemo gladko testo. Pustimo ga vzhajati, da naraste na dvakratno količino, to je približno eno uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, ga razdelimo na štiri hlebčke. Vsak hlebček posebej razvaljamo na približno 1/2 cm debel krog in vsak krog razrežemo na osem delov, tako da dobimo trikotnike. Na široki del trikotnika damo z žličko malo nadeva (marmelado, ali pa orehov ali skutin nadev - po želji) in jih zvijemo od širokega dela proti konici trikotnika ter oblikujemo rogljič in ga položimo na pomokan pekač ali na pekač obložen s peki papirjem, kjer jih pustimo vzhajati približno 20-25 minut in jih po vrhu premažemo z mešanico moke, kurkume in vode. Pečemo jih pri 180 stopinj C. Pečemo jih tako dolgo, da dobe lepo zlatorjavo barvo. Po žejli posujemo s sladkorjem v prahu.

IDEJA PLUS
Lahko si jih naredite na zalogo, ter pečene spravite v zamrzovalnik. Lahko naredite po istem
receptu tudi štručke, ali pa žemljice, vendar takrat dodajte samo eno žlico sladkorja. Po vrhu pa lahko posujete sezam ali mak.Vmes pa namažete z maslo. Lahko uporabite pol polnozrnate moke in pol bele, malo zmanjšate količino sladkorja in olja in dobili boste okusne polnozrnate štručke.

Ni komentarjev: