nedelja, 17. februar 2008

MLEČNI RIŽ


Ta kremasta sladica je začinjena z žafranom, s kardamomom in sveže nariban muškatnim oreškom. Jedrca pistacij ji dajejo pretanjen barvni kontrast in so prijetno hrustljava.

SESTAVINE

120 g rjavega okroglozrnatega riža
350 ml kropa
600 ml manj mastnega mleka
6 natrtih strokov kardamoma
1/2 žličke sveže naribanega muškatnega oreška
ščepec žafranovih nitk
1 žlica tekočega medu
4-5 žlice rjavega sladkorja
50 g sesekljanih pistacij

PRIPRAVA

1) Riž operemo pod tekočo mrzlo vodo, stresemo v kozico in prilijemo krop. Zavremo in odkrito kuhamo 15 minut.
2) Prilijemo mleko, vročino znižamo in riž v napol pokriti kozici kuhajmo 15 minut.
3) Dodamo kardamom, muškatni orešek, žafran, sladkor in med in kuhljamo še 15 minut, da se riž zmehča. Vmes občasno premešamo.
4) Razdelimo ga v majhne skodelice in potresemo s pistacijami. Riž ponudimo topel ali hladen.

Ni komentarjev: