nedelja, 17. februar 2008

BIRJANI(PEČEN RIŽ Z ZELENJAVO)


SESTAVINE

350 g jasminovega riža ali kakšnega drugega kakovostnega dolgozrnatega belega riža
700 ml vode
1/4 žličke žafrana v prahu
1 žlica toplega mleka
3 žlice ghee ali rastlinskega olja
2 žlički zmletega koriandra
1 žlička kurkume
3 olupljeni, na kocke narezani krompirji
200 g blanširanega svežega graha
4 paradižniki, blanširani, olupljeni in pretlačeni
3 žlice drobno sesekljanih svežih peteršiljevih listov
3 žličke soli 150 ml jogurta
2 žlički rožne vode
35 g zdrobljenih lešnikov ali orehov
PRIPRAVA

1) Riž operemo in odcedimo. V srednje velikem loncu zavremo vodo. Dodamo riž in še enkrat zavremo. Posodo pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo 15 minut.
2) Medtem namočimo žafran v žlico toplega mleka. V drugi kozici razgrejemo ghi ali olje in med mešanjem opražimo začimbe v prahu
3) Čez nekaj sekund dodamo narezan krompir in ga na šibkem ognju pražimo 5 minut oz. toliko časa, da rahlo porjavi. Ves čas mešamo.
4) Dodamo grah, paradižnik in polovico svežih koriandrovih listov. Kuhamo v pokriti posodi, dokler se zelenjava ne zmehča. Vsakih nekaj minut premešamo. Če je potrebno, dodamo še malo vode.
5) Zdaj bi moral biti riž kuhan. Osolimo ga, mu dodamo jogurt, rožno vodo in žafranovo mleko ter z vilicami narahlo premešamo.
6) Čez 5 minut polovico riža preložimo v namaščen pekač ali kozico in ga potlačimo. Nanj enakomerno naložimo zelenjavo in jo pokrijemo z drugo polovico riža.
7) Vse skupaj potlačimo in posodo zatesnimo z aluminijasto folijo. Pečico segrejemo na 140 C in riž pečemo 15-20 minut.
8) Narežemo ga na kose in okrasimo z grobo zdrobljenimi jedrci in koriandrovimi listi. Ponudimo vroče.
Recept za birjani je iz knjige KRIŠNOVA KUHINJA.

Ni komentarjev: