četrtek, 21. februar 2008

KROMPIRJEVI NJOKI

SESTAVINE

1 kg krompirja (raje več kot manj)
cca. 200 g moke (raje ostre)

PRIPRAVA

Krompir operemo in skupaj z olupkom skuhamo v toliko vode, da je ravno pokrit, do mehkega - cca. 20 minut, malo je odvisno od velikosti krompirjev. Nato ga še vročega olupimo in pretlačimo s pasirko, da dobimo gladko maso. Malo ga ohladimo in ko je približno telesne temperature, mu lahko vmešamo moko. Ne gnetemo predolgo, sicer bo krompir začel izločati vodo in bodo njoki potrebovali več moke, zaradi česar bodo bolj gumijasti. Iz istega razloga najprej malo ohladimo krompir.Ko je testo zgneteno, ga zvaljamo v kače, debele približno za dober prst in jih narežemo na 1 do 2 cm dolge svaljke. Te lahko nato še posvaljkamo čez vilico ali na ribežnu, če želimo strukturo na njoku. S palcem jim pri tem lahko naredimo vdolbinico, da se povsod enkomerno hitro skuhajo. Strukturo jim lahko naredimo kar sproti, ko jih dajemo v krop.Kuhamo jih v slanem kropu, dokler ne priplavajo na vrh (to je zelo hitro, 1 do 2 minuti).

Ni komentarjev: