torek, 4. marec 2008

PRESNI SVET - Kosilo



KOSILO
Solata:

Soloto izberemo glede na letni čas (paradižnik, kumarice poleti, zelje pozimi, zelena solata spomladi in jeseni i.t.d) seveda se ravnamo tudi po našem okusu in ponudbe na trgu.
Solati lahko poleg limoninega soka, soli in hladno stiskanega olja dodamo tudi kalčke, paprika naribano korenje in različene začimbe (asefatida, mango v prahu, bazilika). Seveda so najbolše mešane solate, a v pravi kombinaciji. (paradižnik, kumarice, paprika ali paradižnik, zelena solata ali zelje, kalčki in korenje) tudi k solati oreščki ne grejo skupaj.

Priloga:

Slana ajda za ob solati:
Tukaj je skrivnos, da pripravljena jed stoji nekaj časa (3do5 ur), saj tako razvije še boljši okus ker se skokovi dobro pomešajo z ajdo. Ni pa to pogoj. Po možnosti ajdo že prej namakamo v slani vodi (lahko tudi začinjeni). Nato vanjo vmešamo zelenjavo in dodamo olje (hladno stiskano). Zelenjavo narežemo na majhne koščke. Paradižnik ali avokado lahko ga tudi spasiramo in ga vmešamo zraven, tako dobimo jed bolj sočno. Zelenjava naj bo sveža. Odlična kombinacija paradižnik, bučke in paprika. Lahko še dodamo naribano korenje, kalčke in …, lahko tudi začimbe kot so rožmarin, poper kumina, kurkuma.

Sladica:

Ajdovi sladki kolački.
Naredimo ajdovo maso. Namočeno ajdo dobro odcedimo. Zmiksamo 2. banani in ju vmešamo v ajdo, a toliko, da bo masa še vedno ostala dovolj gosta, priporočam da po želji dodamo še kokosovo moko, mleti mak, ali mlete orehe(lešnike mandeljne, rožičevo moko…), da se masa še bolj zgosti in da ji dodamo bolj specifični okus . Za dodatno sladkobo uporabimo tudi suho sadje (fige, rozine, marelice, dateljni…), ki jih zmiksane vmešamo v ajdovo maso. Masa more biti čvrsta. To preverimo tako, da jo zajamemo z žlico in z roko rahlo potlačimo, nato pa žlico obrnemo navzdol. Masa ne odpade takoj dol in če že, potem v enem kosu. Če je masa preredka oziroma ni dovolj kompaktna ji dodamo še kokosove moke ali orehove moke pa tudi suhega sadja.. Nato pripravimo majhen krožničk. Uporabimo model za krofe, ga postavimo na ravno površini (krožnik, pladenj) in ga do polovice zapolnimo z ajdovo maso. Vmesni del zapolnemo po želji s sadjem ali zmiksanim suhim sadjem orehovo kremo in podobno in nato do roba ponovno zapolnimo z ajdovo maso. Nato previdno odstranimo modelček in kolaček prelijemo z prelivom ( Zmiksane banane in jagode, oreh, mak…) na vrh preliva še položimo košček jagode, oreha.

Čez dan nam vedno prav pride kakšna pest oreščkov, ki nas tudi pogrejejo.

Ni komentarjev: