torek, 1. april 2008

MAFINI S SUHIM SADJEM


Majhni kvašeni kolački so posebnost vse dni v tednu.

SESTAVINE

120 ml mleka
1/2 zavitka kvasa (20 g)
250 g moke
50 g mletih mandljev
2 žlici sladkorja
60 g mehkega masla
100 g suhega sadja
(npr. slive, marelice)
maščoba in moka za model
moka za desko
sol

PRIPRAVA
1) Mleko segrejemo v majhnem loncu na srednjem ognju in med mešanjem v njem raztopimo kvas. V plastični skledi zmešamo moko, mandlje, sladkor in ščepec soli. Dodamo na koščke narezano maslo, prilijemo mleko s kvasom ter vse skupaj ugnetemo s pomočjo nastavka za gnetenje ročnega mešalnika v prožno testo.

2) Kvašeno testo pokrijemo in pustimo okoli 45 minut vzhajati na toplem. Medtem z ostrim nožem na majhne koščke narežemo suho sadje in ga namočimo v nekaj mlačne vode.

3) Pečico segrejemo na 180 stupinj C. V dolbinice pekača za mafine namastimo in potresemo z moko ali pa vanje namestimo papirnate modelčke. Suho sadje odcedimo na cedilu. Na pomokani deski še enkrat dobro pregnetemo testo, zdaj mu vgnetemo še suho sadje. Testo razdelimo na 12 delov, jih oblikujemo v kroglice, ki jih nato položimo v vdolbinice na pekaču.

4) Mafine pečemo v pečici na srednjem vodilu 20 do 25 minut, da postanejo zlato rjavi. Vzamemo jih iz pečice, pustimo počivati okoli 5 minut, nato jih vzamemo iz modela in ohladimo. Po želji jih lahko ponudimo z marmelado.

Ni komentarjev: