četrtek, 17. april 2008

MARELIČNI CMOKI



SESTAVINE


500 g krompirja (oljupljenega in narezanega na kose)
180 g ostre moke
10 g pšeničnega zdroba
40 g masla
4 marelice
8 kock sladkorja
30 g masla
20 g drobtin
cimet
100 g suhe skute

PRIPRAVA

Olupljen, opran in na kose narezan krompir skuhamo v slanem kropu. Kuhanega odcedimo in pretlačimo. Toplemu in dobro pretlačenemu krompirju dodamo sol in maslo. Predevamo ga v večjo posodo. Ko se masa malce ohladi, primešamo ostro moko. Iz vsega skupaj na hitro vgnetemo krompirjevo testo.
Na pomokani deski razvaljamo pripravljeno krompirjevo testo, za dober centimeter debelo. zrežemo ga na kvadrate. V vsak kvadrat položimo polovico marelice in kocko sladkorja. Iz vsakega kvadrata oblikujemo cmok, in sicer tako, da vse štiri stranice prepognemo čez marelico. Cmok potresemo z moko in dokončno oblikujemo z rokami.
Pripravljene cmoke kohamo v slanem kropu približno 15 minut.
V ponvi na stopljenem maslu prepražimo drobtine. Odstavimo in primešamo cimet. Kuhane in odcejene cmoke prelijemo s pripravljenimi drobtinami in posujemo z drobljeno skuto.

Ni komentarjev: