sobota, 31. maj 2008

MELONIN SOK Z INGVERJEM


SESTAVINE

majhna zrela melona
pomaranča
limona
sladkor v prahu
mleti ingver
nekaj vejic mete

PRIPRAVA

Melono očistimo in jo narežemo na kocke. Pomarančo in limono operemo in ožamemo.
Narezano melono, limonin in pomarančni sok zmeljemo v mešalniku. Sok začinimo s ščepcem ali z dvema mletega ingverja ter sladkamo po okusu. Še enkrat dobro zmešamo in vmešamo nasekljano meto. Postrežemo s kockami ledu.

AVOKADO S SKUTO IN BAZILIKO

SESTAVINE

2 zrela avokada
limona
šopek bazilike
1 dl kisle smetane
20 dag skute
asafetida
sol
poper

PRIPRAVA

Oba avokada prerežemo in odstranimo koščici. Izdolbemo meso in ga dobro pretlačimo z vilicami. Limono ožamemo in pokapamo avokado. Baziliko oplaknemo, osušimo in drobno nasekljamo. Avokado in baziliko zmešamo s skuto in kislo smetano. Začinimo s soljo,poprom in asafetido. Shranimo v hladilniku, pokrito s folijo.

četrtek, 15. maj 2008

JAGODNI SHAKE



SESTAVINE


250 g jagod
1/2 litra mleka
1 zavitek vanilijevega sladkorja
50 g sladkorja
sok treh limon

PRIPRAVA

Jagode (razen nekaj najlepših) pretlačimo in zmešamo v mešalniku z mlekom, vaniljinem sladkorjem, sladkorjem in limoninim sokom.Potem natočimo v kozarce in okrasimo s preostalimi jagodami, ki smo jih povaljali v sladkorju.

sreda, 14. maj 2008

MEHIŠKA SOLATA

SESTAVINE

1 mala pločevinka sladke koruze
1 mala pločevinka rdečega fižola
2-3 manjše kumare
šopek redkvic
2 - 3 paradižnike
1 rumena, 1 zelena in 1 rdeča paprika
olivno olje
sol
poper
asafetida
limonin sok.

PRIPRAVA

V večjo solatno skledo damo oprane in na kocke narezane kumarice, paradižnik in papriko ter na listke narezane redkvice. Dodamo odcejen fižol in koruzo iz pločevinke. Posolimo, izdatno popopramo in začinimo z asafetido, oljem in limono. Pustimo v hladilniku vsaj pol ure, da se dobro napoji. Vmes večkrat premešamo. Odlično poleg glavne jedi ali kot samostojna jed s kruhom.

BANANINA KREMA S SADJEM


SESTAVINE

100 g skute
4 banane
2 pomaranči
8 polovičk breskev iz kompota
1 dcl mleka
2 žlici sladkornega praha

PRIPRAVA

Najprej pretlačite skuto in banane. Primešajte sladkor. Nato dodajte še mleko. Vse stepite z mešalnikom. Ko dobite gladko kremo, vanjo z žlico primešajte na koščke narezane breskve in pomaranče.

Kremo porazdelite po skodelicah.

sreda, 7. maj 2008

PARADIŽNIKOVI MAFINI Z MOCARELO IN BAZILIKO




SESTAVINE


maščoba in moka za model
2 paradižnika
100 mocarele
250 g moke
2 majhne žličke pecilnega praška
1/2 majhne žličke sode bikarbone
sol
ščepec asafetide
sveže zmlet poper
5 jedilnih žlic oljčnega olja
1/4 l mleka

PRIPRAVA

1) Pečico segrejemo na 180 stupinj C. Vdolbinice pekača za mafine namastimo in potresemo z moko ali pa vanje namestimo papirnate modelčke.

2) Paradižnik razrežemo na četrtine, jim odstranimo semena ter na drobno narežemo. Baziliki osmukamo lističe in jih drobno sesekljamo. Mocarelo narežemo na kocke.

3) Premešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, 1/4 majhne žličke soli in poper. Dodamo asafetido in baziliko. Posebej premešamo olje, mocarelo in mleko. Maso skupaj s paradižnikom na hitro primešamo mešanici moke. S testom napolnimo pekač.

4)
Mafine pečemo v pečici na srednjem vodilu 20 do 25 minut, da postanejo zlato rjavi. Vzamemo jih iz pečice, pustimo kratko počivati, nato jih vzamemo iz modela. Ponudimo tople ali mrzle.